Christoffelberg

Curacao: 10 dingen die je moet weten over het eiland

#1: Het eiland
Curacao ligt in de Caribische zee op ongeveer negen uur vliegen vanaf Amsterdam. Dit hangt wel een beetje af van de vliegroute. Ik vloog op de heenweg via Aruba, waardoor de vlucht twaalf uur duurde. De terugvlucht was rechtstreeks duurde ongeveer negen uur. Het eiland is van west naar oost ongeveer 60 kilometer, van noord naar zuid maximaal 14 kilometer. Het tijdsverschil met is zes uur vroeger. Handig om te weten: het hele jaar is de zonsopgang tussen 06:00 en 07:00 uur ’s ochtends en gaat de zon ’s avonds tussen 18:00 en 19:00 onder. Hierdoor lijken de dagen korter, het voordeel hiervan is dat de feestjes al vroeg beginnen op Curacao ;). Gedurende het hele jaar is het ongeveer 30-35 graden op Curacao en er valt weinig regen. Er is overigens een regenseizoen, dit is volgens de weersvoorspellingen van juli tot januari. Maar vaak zijn dit korte, soms hevige regenbuien. Wel is het er vaak bewolkt en waait het er aardig. Het voordeel hiervan is dat je niet doorhebt dat het zo warm is, waardoor je ook nog wat dingen kunt ondernemen. De valkuil is dan gelijk dat je ook niet doorhebt dat je gigantisch aan het verbranden bent. Dus smeer je ’s ochtends al gelijk goed in voordat je de deur uitstapt en houd dit gedurende de hele dag bij!

#2: Stranden
Wie denkt dat er rondom het hele eiland strandjes zijn om te zwemmen heeft het mis. De noordkust is te ruig om te zwemmen, de stranden bevinden zich aan de zuidkust. De noordkust is overigens ook zeker de moeite waard om te bekijken door de ruige en rotsachtige kustlijn. Er zijn bijna 40 stranden en allemaal anders. Wil je graag de toeristische sferen opzoeken, dan kun je ten oosten van Willemstad goed uit de voeten. Hier zijn veel resorts en hotels gevestigd, zoals bij Jan Thiel en Mambo Beach. Een groot deel van de toeristen verblijven ook in deze hotels en de stranden zijn hierop ingericht. Vaak betaal je ook entree voor deze stranden, daarnaast moet je meestal ook betalen voor een ligbedje. Ten westen van Willemstad zijn de ‘natuurstranden’. Dit is niet minder toeristisch in de zin van drukte, maar er zijn wel minder hotels gevestigd aan de stranden. Deze stranden vond ik zelf mooier, al was het erg relaxed om bij Jan Thiel vanaf mijn luchtbedje de zee in te springen. Het water is overal zo ontzettend blauw, waardoor je al snel het gevoel krijgt dat je echt op vakantie bent. Het enige nadeel van de stranden zijn de stenen, maar ach, daar kunnen we wel aan wennen.

#3: Willemstad
Willemstad is de hoofdstad van Curacao en mag je zeker niet overslaan. De Sint Anna baai splitst de stad in twee wijken. Aan de oostzijde is Punda en de westzijde van Willemstad is Otrabanda, deze wijken worden met elkaar verbonden door de bekende Koningin Emmabrug, maar deze is beter bekend als de Pontjesbrug. Beide wijken zijn de moeite waard om doorheen te lopen en er zijn een tal aan musea en winkels die je kunt bezoeken. Daarbij is er elke dag een Drijvende markt, waar je heerlijk vers fruit kunt kopen. De Drijvende markt is om de hoek bij de Handelskade, waar je lekker op een terrasje kunt gaan zitten en kunt genieten van het uitzicht op de Sint Annabaai.

#4: Valuta
Er wordt betaald met de Antiliaanse Gulden. Deze munt was op het moment van mijn reis ongeveer de helft van de Euro waard. Nu denk je waarschijnlijk dat een vakantie naar Curacao dan ook wel super goedkoop zal zijn, maar dat valt wel tegen. De verschillen tussen toeristen- en lokale prijzen zijn ontzettend uiteenlopend. Boodschappen bij een lokale supermarkt of benzine is super goedkoop, maar een drankje bij een bar is aardig aan de prijs.

#5: Uitgaan
Het uitgaansleven van Curacao is perfect. Wie wilt er nou niet een cocktail drinken met uitzicht op de ondergaande zon in combinatie met muziek van een live bandje. Het is niet zo dat er elke dag één specifieke plek is waar je moet zijn, dit verschilt per dag. Er is vaak happy hour tussen 5 en 6 uur, waardoor de stapavonden ook al vroeg beginnen. Een overzicht van de stapavonden ziet er als volgt uit:
Dinsdag: The Alley
Woensdag: Cabana en Club Spoonz
Donderdag: Cafe de Tijd en Club 1850
Vrijdag: Kokomo Beach
Zaterdag: Zanzibar (met live band) en Mojito’s
Zondag: Wet n Wild

#6: Klein Curacao
Je kunt ervoor kiezen om hele dagen te bakken op een bedje op het strand, maar er is ook genoeg te doen. Je kunt een excursie boeken naar Klein Curacao, dit is echt een aanrader. Wel zou  ik ervoor kiezen om met Mermaid te gaan, omdat je daar op een boot zit in plaats van een catamaran. Dit vaart namelijk een stuk aangenamer en je hebt op het eiland meer hutjes, zodat je de schaduw goed kunt opzoeken. Dat is wel echt belangrijk, want de witte stranden zijn echt verraderlijk. Daarbij krijg je als lunch een perfect verzorgde bbq, dus je komt ook met een volle buik weer terug. Een trip naar Klein Curacao is een dagtrip. Je vertrekt ’s ochtends vroeg en je zult rond een uur of vijf ’s avonds weer terugzijn. Genoeg praktische info. Klein Curacao is echt de moeite waard door de prachtige stranden en je kunt er goed snorkelen. De kans op het zien van schildpadden is zeer groot en met een beetje geluk zie je nog dolfijnen springen rondom de boot. Zeker doen dus!

#7: Christoffelberg
Misschien dacht je op luiervakantie te gaan, maar een uitstapje naar de Christoffelberg is echt een must. Het kost een wandeltocht  van ongeveer twee uur, maar dan heb je ook wat: uitzicht over het hele eiland. Het is geen makkelijke klim, vooral het laatste stukje is een uitdaging. Maar na wat geklauter waait de wind heerlijk door je haren en sta je letterlijk on top of Curacao. Een belangrijke tip: neem minimaal drie liter water mee, anders hou je het niet vol.

#8: Auto huren
Curacao is een eiland, maar de afstanden worden soms wel onderschat. Ik wil zelf altijd graag zoveel mogelijk zien, dus ik besloot om een auto te huren. Als je dit met iemand anders deelt, ben je ongeveer 120 euro per persoon kwijt. Brandstof is heel goedkoop voor ons, voor ongeveer €25 heb je een volle tank. Hier hadden wij ook genoeg aan voor een hele week. In het oosten van het eiland zijn de meeste en bekendste hotels en resorts, terwijl de meeste stranden en bezienswaardigheden op het westelijke gedeelte liggen van het eiland. Willemstad is een beetje het middenpunt tussen oost en west. Je kunt gebruik maken van de bus, maar aangezien de prijzen niet heel hoog zijn zou ik toch kiezen voor een auto.

#9: Restaurants
Er zijn ontzettend veel restaurants in Curacao, maar mijn favoriet was het restaurant De Gouverneur in Willemstad. Ik heb daar ontzettend heerlijk gegeten, voor niet al te veel geld. Daarnaast kun je bijvoorbeeld leguaan eten bij Jaanchies, dit is in het meest westelijke puntje van het eiland. Al vond ik de kwaliteit van het eten minimaal, de ervaring was toch wel bijzonder. Verder kun je bij elke beach club wel iets bestellen om de maag te vullen en zijn er een aantal restaurants gevestigd op de Handelskade. Hiervan vond ik de kaart minimaal, waardoor ik verder ben gaan kijken. Ik heb ook een aantal keer gegeten op het Wilhelminaplein in Willemstad, hier zijn ook prima restaurants voor weinig geld.

#10 Andere to do’s
Zoals ik al zei is er genoeg te doen. Je kunt namelijk ook nog een bezoekje brengen aan het Kura Hulanda museum, waar de wrede geschiedenis van Curacao wordt getoond. Of je kunt een dagje naar de struisvogelfarm, waar je oog in oog komt te staan met deze gigantische beesten. Tot slot is er bijvoorbeeld nog de Aloë Vera plantage, een aanrader voor alle vrouwen. Hier worden producten verkocht, waarin pure Aloë Vera is verwerkt.

Wat ga jij altijd doen als je op Curacao bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *