Bonifaccio

Corsica als backpackbestemming

Wie aan backpacken denkt, denkt al snel aan Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Oost Azië of Amerika. Maar, Europa kent ook genoeg bestemmingen. Ik ben zelf iemand die graag opzoek gaat naar minder bekende bestemmingen, want massatoerisme is niet echt mijn ding. Hoe kom ik dan bij Corsica? Google Maps is de veroorzaker geweest. In eerste instantie was het de bedoeling om richting Sicilië te gaan, maar dat eiland was net iets te groot en Google Maps gaf net de weinig groene gebieden aan. Na wat verder zoeken kwam Corsica op de kaart te staan, een eiland dat voor ongeveer 90% groen is op de kaart. Net als vele anderen had ik geen flauw benul wat er te doen en zien was op Corsica. Dus na Google Maps was Google afbeeldingen aan de beurt. De plaatjes van het eiland zeiden al genoeg en binnen een minuut was besloten dat dit mijn vakantiebestemming zou worden. Ik reisde twee weken met mijn backpack en een budjet van 700 euro door Corsica en deel graag mijn reisroute -en ervaring met jullie.

AjaccioIk vloog op Ajaccio, de hoofdstad. Daar ben ik twee dagen gebleven, dit is overigens ook wel voldoende. Ik sliep in Porticcio, een plaatsje verderop waar ik een eigen appartementje had gehuurd. Vanaf Ajaccio heb ik een dag de bus gepakt naar het uitkijkpunt Tour de la Parata. Hier loopt de bekende route ‘Route des îles Sanguinaires’. Je kunt hier prima een uurtje wandelen en genieten van de het mooie uitzicht.

Na twee dagen Ajaccio begon ik aan mijn wandeltocht op een stukje van de GR20. Deze route is een bekende onder wandelliefhebbers en staat bekend als de zwaarste route van Europa. En geloof mij, hij is ook echt pittig. De GR20 loopt van noord naar zuid Corsica en bestaat uit zestien etappes. Elke etappe heeft een slaapmogelijkheid in een berghut en bij een aantal etappes kun je in- of uitstromen. Het plan was om vier etappes te lopen, maar na twee etappes hield ik het weer voor gezien. Er lopen nauwelijks tot geen wandelpaden en de route loopt dwars over rotsen. Maar het behalen van een etappe en slapen in the middle of nowhere in een berghut was de acht uur durende wandeltocht wel waard. Ja, ik ben nog steeds een beetje trots op mijzelf.Canyoning Corsica

Na het wandelavontuur vervolgende ik mijn reis al liftend naar Corte. Dit was vroeger de hoofdstad van Corsica en de authentieke sfeer hangt er nog steeds. De sfeervolle straatjes zijn heerlijk om doorheen te wandelen. De stad ligt aardig hoog ten opzichte van de rivier, waardoor je meerdere uitkijkpunten hebt. Ik verbleef op een camping aan de rivier, dus een heerlijke duik in het heldere water was zeker geen straf. Ook hier geldt dat je in een dag al de stad wel kunt bekijken, dus de tweede dag besloot ik om een Canyoning tour te gaan doen. Met de auto reed ik vanaf Corte naar het beginpunt van de tour en met een groep klommen wij door en over het water langs rotsen naar beneden. Soms met een sprong van wel twaalf meter naar beneden. Dit is ook wel echt een aanrader, want je komt op de meest bijzondere natuurplekken waar je normaal niet komt.

Na de tour vervolgde ik mijn route naar Bastia, gelegen in het noorden van het eiland. Ik verbleef iets boven Bastia op een camping. Wederom was het mogelijk om op de camping een tent te huren voor een paar euro, hierdoor hoefde ik dit niet allemaal mee te sjouwen. Tot nu toe is het eiland echt backpackvriendelijk. Bastia zelf trok mij niet zo, ik vond het een havenstad met weinig sfeer. Het noordelijkste punt van Corsica is wederom een natuurbestemming, maar dit is vooral leuk om rond te rijden met de auto. De stranden zijn hier vooral bedekt met stenen, dus dit is weer uniek aan dit gedeelte. Na een dag hield ik het weer voor gezien en vertrok ik liftend richting het zuiden van Corsica. Het viel me op dat de oostkust niet zo aantrekkelijk is als het midden van westen van Corsica. Naarmate ik verder naar het zuiden ging vond ik de strande ook mooier worden. Rondom Porticcio zijn een aantal mooie zandstranden, waar je prima kunt verblijven en genieten van het heerlijke weer. Want ja, twee weken genieten van 30 graden is niet verkeerd. De reden dat ik koos om te liften was omdat er alleen een bus reed tussen Bastia en Bonifaccio, maar deze is erg prijzig. Liften is goedkoop, het is leuk en je ontmoet constant nieuwe mensen. Het gaat over het algemeen ook erg makkelijk, maar je moet wel opletten dat auto’s kunnen stoppen (tip uit eigen ervaring).

Haven BonifaccioBonifaccio, daar had ik echt naar uitgekeken. Ik had ontzettend veel goede verhalen gehoord over deze stad en ondanks dat werd ik echt compleet verrast door de beauty en romantische sfeer. Ik verbleef op een camping midden in het centrum. Na Bastia werd het trouwens wel minder backpackvriendelijk, waardoor ik had besloten om een eigen tent aan te schaffen. Hotelkamers werden steeds duurder en in Bonifaccio was dit aan de top. Het kopen van een eigen tent was na één nacht al goedkoper dan een overnachting in een hotel in Bonifaccio. Maar goed, ik had het over de schoonheid van de stad. De haven is het middelpunt van de stad en langs de haven loopt een boulevard met restaurants. Aangezien deze stad Nice en Calais 2.0 is, lag de haven vol met boten waar ik u tegen zei. Sommige nog groter dan een flat en ik had nog nooit in één oogopslag zoveel jacuzzi’s gezien. Vanaf de boulevard liep ik naar boven met een grote trap en werd Bonifacciomijn verbazing nog groter. Ik dacht dat ik naar de top van de klif zou gaan, zodat ik kon genieten van het uitzicht over zee en wellicht een stukje Sardinië kon spotten. Dat was ook zo, maar er zit nog een heel historisch centrum bovenop de klif. De romantische sfeer was hier niet alleen te proeven, maar ook te zien en te ruiken. Mocht je ooit nog met je geliefde op vakantie willen naar de ultieme romantische bestemming, dan zou ik Bonifaccio gelijk aanraden. Op de klif loopt een wandelroute, deze is ook zonder twijfel aan te raden. En dan nog niet gesproken over de adembenemende zonsondergang.

Met een getreurd gevoel vertrok ik na twee dagen weer uit de stad om terug te gaan naar Ajaccio. De routes over dit eiland blijven leuk, dus een roadtrip naar de stad was geen straf. Aangekomen in Ajaccio besloot ik om een scooter te huren en naar een stuk ten noorden van Ajaccio te rijden. Alleen dit plan was iets te enthousiast, want de scooter kon de heuvels niet aan. Dus daarom besloot ik om rond Ajaccio rijden en bezocht ik strandjes die niet te bereiken waren met de bus. Dit was ook zeker Scooter huren Ajacciogeen slecht alternatief, want de wind door je haren en een route langs de kust was zonder twijfel een leuke ervaring en een perfecte afsluiting van mijn vakantie.

 

 

IMG_1950 IMG_2258 IMG_2058 IMG_2025 IMG_1789 IMG_1651

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *