Tips kamperen Frankrijk

Kampeertips

Voor veel gezinnen is kamperen (in Frankrijk) misschien wel de meest gekozen vakantie. Ik vind het zelf ook echt heerlijk. Met de auto of backpackend stap voor stap doorrijden door Frankrijk, nieuwe mensen leren kennen en de hele dag buiten zijn. Lekker discussiëren over hoe de tent en hoe de stokken moeten komen te staan. En ja, ik ben een vrouw, dus ik ben daar niet altijd even goed in.

Kooktips
’s Ochtends de tent uitgebrand worden, terwijl het pas 9:00 uur is. Maar dan heb je nog wel altijd wat aan de dag. En, in Frankrijk staat mijn vakantie altijd in het teken van Frans stokbrood en croissants met jam of chocoladepasta. Heerlijk! Rustig met mijn luchtbedje loop ik dan naar het strandje, waar ik geniet van mijn gemiste vitamine D. Ik kan er ook ontzettend van genieten om als een klein kind van de stroomversnellingen af te gaan op mijn luchtbedje. Rond het middaguur ga ik dan eens nadenken over wat voor een creatief recept ik ga koken met mijn een-pan-setje, want tijdens kamperen draait alles om basic. Maar dat maakt het juist ook leuk en vaak krijg je de leukste en soms lekkerste creaties.

Als ik ga kamperen beschik ik vaak maar over één gaspitje, maar dat hoeft de culinaire pret niet te drukken. Vind jij het lastig om zo te koken? Dan heb ik een paar tips voor je!
1. Rijst, Couscous en Pasta are the answers to everything. Het is makkelijk, snel klaar (scheelt in de brandstofkosten) en je kunt er ontzettend veel in variëren/mixen.
2. Vaak kook ik met vis, zoals sardines, zalm of tonijn. Met wat verse groenten is dit gerechtje al snel compleet. Gooi de olie van de vis trouwens niet weg, deze is super lekker om erdoorheen te doen en geeft de maaltijd gelijk veel smaak.
3. Neem altijd wat peper en zout mee, smaakt het eten gelijk wat lekkerder. In de zon zweet je ook meer, dus kun je gelijk jouw zoutgehalte weer aanvullen.
4. Voor de backpackers heb ik nog een handige tip: bij Albert Heijn to go ligt wegwerpbestek. Dit bestek is super handig, want je hebt een lepel, vork en mes in één. En het is lichtgewicht, wordt jouw rug blij van ;). Heb jij het wat luxer door een (grote) auto? Dan hoef je natuurlijk ook niet zo moeilijk te doen.
5. Shop eens bij de kleine supermarktjes, daar heb je vaak leuke en lekkere gerechtjes. Je stimuleert hiermee de lokale bevolking en de producten zijn vers.

Bagage
Ik had weinig ruimte voor bagage, want wij gingen met een backpack rondtrekken door Frankrijk. Daar sta je dan voor een overvolle kledingkast met heel veel kleren, die het liefst allemaal meegaan in de backpack. Daarom ben ik in fases gaan inpakken. Eerst pakte ik alle kleren in die ik graag mee wilde. Een paar uur later keek ik hier nog eens naar en kon ik weer een aantal kleren terugleggen. En dit herhaalde ik een aantal keer. Uiteindelijk lukte het om een juiste hoeveelheid, eigenlijk zelfs nog te veel, in mijn backpack te stoppen. Daarnaast is het handig om het bekende inpaklijstje te maken, zodat je niks belangrijks vergeet. Hieronder een aantal tips die je, naast je standaard dingen zoals kleding, schoenen, tent- en slaapspullen, echt niet kunt vergeten op reis:
* Visum/paspoort + kopieën
* Inentingen. EN: begin hier op tijd mee. Sommige inentingen moeten een aantal keer herhaald worden. Handig: sommige zorgverzekeringen vergoeden deze inentingen
* Opladers van je telefoon en camera. Soms is het handig om een battery pack mee te nemen
* Muggenspray, zonbescherming en zonnebril
* Een kaart van de omgeving en globaal een overzicht van must-see’s en eventueel een woordenboekje
* Pinpas (ja erg handig) en zorgverzekeringpasje
* Eventueel en logisch: boardingpas of spullen voor de auto bij pech
* Medisch kistje met onder andere tekentang, pleisters, schaartje en pincet.
Neem in ieder geval niet te veel mee, want je kunt altijd nog dingen op de bestemming kopen. Dat is beter dan spullen weggooien, omdat je backpack je een rughernia bezorgt.

Kosten
Een algemeen kostenplaatje maken is lastig. Voor diegenen die benieuwd zijn naar mijn kosten tijdens deze twee weken durende reis, heb ik hieronder alles beschreven. Let op: dit was in de zomer van 2014, prijzen kunnen dus verschillen.

Vliegticket:                         €212,30 (retour Rotterdam – Montpellier met Transavia)
Contante opnamen:        €250 (inclusief treintickets, eten, drinken, busvervoer en campingovernachtingen m.u.v. een camping)
Camping Sainte-Enimie: €232,50 (tent aan het water, inclusief tafel)
Totaal:                                  €694,80

Ben je benieuwd naar mijn persoonlijke reisverhaal over Frankrijk? Die kun je hier lezen.

Afsluiting-Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *