Strandwandeling

Kosten stage lopen in het buitenland

Ga jij binnenkort stage lopen in het buitenland? Of twijfel je nog heel erg of je dit wel durft? Ik geef jou dan handige tips en redenen waarom je moet gaan! In 2013 ben ik voor een half jaar naar Playa del Carmen (Mexico) vertrokken. Met twee andere studenten van mijn hogeschool werkte ik als receptiemedewerker in een exclusief hotel in de spa. Voordat je überhaupt kunt vertrekken moet er het een en ander worden geregeld. Denk hierbij aan het regelen van een werk- of stageplek, visum, inentingen en een verblijfplaats. Maar denk ook na over financiële zaken, dit zijn zowel je inkomsten als uitgaven. Maar allereerst waarom jij het gewoon met doen!

Just do it
Voor jouw persoonlijke ontwikkeling is het super om stage te lopen of werken in het buitenland. Je leert ontzettend veel mensen en andere culturen kennen en je ziet veel van de wereld. Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn reis naar Mexico, met name op het gebied van mijn eigen ontwikkeling. Het is heerlijk om met de locals op pad te gaan, die je de verborgen highlights van de omgeving laten zien. Ik heb geleerd hoe je met verschillende mensen om moet gaan en hoe je een andere cultuur kunt respecteren. Hierdoor ben ik zelf ook veel zelfstandiger geworden. Je zult later ook lezen dat het echt haalbaar is om weg te gaan, vooral door de beurzen die je kunt vangen. Veel mensen denken dat stage in het buitenland veel te duur is, maar dat hoeft echt niet zo te zijn.

Werk- of stageplek
Vaak is er bij een stage vanuit school al een heleboel geregeld. Bij mij op school is er een breed aanbod stageplaatsen waar je uit kunt kiezen en op kunt solliciteren. Oriënteer je in ieder geval goed en denk goed na over jouw eisen en verwachtingen. In sommige landen zijn werkstandaarden namelijk heel anders dan in Nederland, bijvoorbeeld langere of meer werkdagen. Dit hangt natuurlijk ook van jouw sector af. Ik werkte ongeveer acht uur per dag en zes dagen in de week. Informeer ook goed naar jouw rooster: is elke werkweek hetzelfde of verandert het rooster elke week. Dit is soms prettig om te weten. Daarnaast is het handig om naar seizoenen te kijken, want in sommige seizoenen is het niet altijd even prettig om dat land te zitten, denk bijvoorbeeld aan het orkaanseizoen. Voor degenen die op eigen houtje gaan werken in het buitenland voor een aantal maanden, is het verstandig om jouw voorgangers te mailen. Misschien hebben zij nog tips of suggesties. Ik zou zelf altijd voor internationale ketens (of Nederlandse organisaties) kiezen, deze hebben vaak ook internationale standaarden.

Afspraken
Als je eenmaal een bedrijf gevonden hebt, is het een must om een duidelijk contract op te stellen en te ondertekenen. Sommige bedrijven hebben een eigen contract, maar soms moet je zelf ook een contract maken met afspraken. Als je een contract van een bedrijf krijgt, lees deze dan ook goed door. Hier staan als het goed is zaken in over een verblijfsplaats, vergoedingen, werktijden en vrije dagen. Ga je vliegen? Maak van te voren ook eventueel afspraken over de transfer tussen het vliegveld en de verblijfsplaats af, dit scheelt je veel stress na een (lange) vlucht.

Transport
Denk altijd: lokalen hebben ook vervoer nodig. Dus vaak heb je naast de toeristenfaciliteiten ook bussen voor de lokale bevolking. Dit was in Playa del Carmen ook, namelijk de Collectivo’s. Deze busjes reden op ongeschreven tijden tussen Cancun en Tulum en stopten op willekeurige plekken. Dit ritje van ongeveer 130 kilometer koste ongeveer 60 peso (ongeveer €3,20). Voor dit ritje met de taxi betaal je trouwens tien keer zo veel. De prijzen van de collectivo’s staan trouwens ook vast, hier kun je niet over onderhandelen. Wat ook vaak helpt is als je lokale taal spreekt, hierdoor ziet de bevolking jouw eerder als local in plaats van toerist. Ik vind het trouwens ook leuker om tussen de locals te zitten in plaats van tussen de uitbundige toeristen, struikelend over camera’s en enorme hutkoffers.

Gevaren
Als jij aan Mexico denkt, denk je waarschijnlijk gelijk aan drugs, gevaar en corruptie. Dit hoeft echt niet overal zo te zijn, maar zoek het ook niet op. Dat geldt voor elk land. Voordat je gaat, is er genoeg te lezen over plekken waar je niet moet komen en waar je gewoon heen kunt. Maak jezelf vooral niet bang. Ik heb me nooit onveilig gevoeld in Mexico, alleen moest ik voorzichtig zijn met de taxichauffeurs. Die zijn niet altijd even betrouwbaar, dan kun je beter de Collectivo’s gebruiken. Geniet in ieder geval van je tijd in het buitenland!

Financieel
Voordat je gaat, is het handig om jouw financiële zaken op orde te hebben. Sommige diehards gaan op de bonnefooi en zien wel waar het schip strand. Zelf ben ik niet zo een avonturier. Onder dit artikel kun je een kostenoverzicht vinden van mijn uitgaven en inkomsten.

Inkomsten
Als jij gaat werken in het buitenland krijg je natuurlijk een salaris. Dit staat als het goed is beschreven in jouw contract. Tip: let op hoe je dit geld gaat krijgen (cash of op de rekening). Soms biedt het bedrijf ook een verblijfsplaats, zodat je zelf niks meer hoeft te regelen. Dan zit je vaak met andere mensen in een complex. Super gezellig! Als je studeert en je gaat stage lopen in het buitenland heb je recht op een uitwonende beurs. Dit is wel veranderd ten opzichte van de tijd wanneer ik ging, maar je kunt hier nog wel naar kijken. Daarnaast krijg je als student een ov-vergoeding, dit lag in 2013 rond de €100 per maand. Als je gaat stage lopen in Europa maak je kans op een Erasmusbeurs, dit is een maandelijkse vergoeding voor jouw verblijfskosten. Voor meer info kun je de website raadplegen. Vanuit Saxion Hogescholen is het mogelijk om een SIMS-beurs aan te vragen als je buiten Europa stage gaat lopen, met deze beurs kreeg ik de helft van mijn vliegticket vergoed. Misschien heeft jouw school wel een gelijke beursregeling? Tot slot werken de meeste stagebedrijven met kost en inwoning, dat betekent dat je werkt voor verblijf en eten. Dat was bij mij ook het geval. Sommige bedrijven bieden overigens alleen maar een stagevergoeding of soms helemaal niks. Dus voor je gaat moet je hier echt even naar kijken. Nog een leuke extra: in sommige landen is fooi erg belangrijk, dus dit kan een leuke meevaller zijn (als je in de horecasector gaat werken dan;)). Tip: als je inkomsten hebt kan dit betrekking hebben op het soort visum dat je aan moet vragen.

Uitgaven
Ik kreeg vanuit mijn stagebedrijf een woning en de mogelijkheid om in de personeelskantine te eten, dus dat scheelde in mijn uitgaven. Als je dit niet hebt, moet je hier wel rekening mee houden. Als je ergens bent wil je alles zien, dat had ik ook. Vooraf had ik een plan gemaakt wat ik graag wilde zien, maar tijdens mijn stage had ik vooral aan de locals gevraagd wat ik moest doen. Tip: Als je ergens echt woont, heb je soms ook recht op lokale tarieven in plaats van toeristentarieven. Verder heb ik ervoor gekozen om mijn betalingen contant te voldoen. Pin trouwens wel altijd bij officiële banken en niet zomaar op straat, in verband met skimgevaar. Ik pinde ook altijd vaak gelijk grote bedragen waar ik even mee vooruit kon, omdat je voor elke transactie moet betalen. Tip: zet je pinpas op ‘wereldstand’, dat kan bij jouw bank of via de website. Wees er ook zeker van dat je kunt internetbankieren. Ik zat bij ING en omdat ik smsjes kreeg met een tancode op mijn Nederlandse nummer (dat dus niet werkte) kon ik niet internetbankieren. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd dat ik een vier maanden geen gebruik hiervan kon maken. Als je voor een langere tijd in het buitenland bent kan het handig zijn om een internationaal bankaccount aan te vragen, zodat je ook overal kunt pinnen. Verder zijn sommige landen ‘onderhandel-landen’, hier moet je dus onderhandelen over producten die je krijgt. Doe dit dan ook echt, want anders kost het je te veel geld. In Turkije kun je bijvoorbeeld soms nog wel 40% van de prijs afhalen die ze in eerste instantie vragen. In Mexico hoefde ik alleen te onderhandelen met de taxichauffeurs. Ik heb ervoor gekozen om een Mexicaanse telefoon aan te schaffen met een Mexicaanse simkaart. Dit kostte bijna niks. Hierdoor kon ik toch overal bellen en smsen. Deze uitgaven zijn ook meegenomen in het kostenoverzicht.

Kostenoverzicht
Het kostenoverzicht is een algemene schets, ik kan niet meer terughalen wat alles precies heeft gekost. Ik heb er normaal geleefd, ging regelmatig uit en at regelmatig in restaurantjes. Tijdens mijn vrije dag ondernam ik altijd wel iets en ik heb geshopt. Mijn stageperiode liep van begin september 2013 tot en met begin januari 2014, prijzen kunnen dus veranderd zijn.

kostenoverzicht stage buitenland 2
*Inclusief: telefoonkosten, Mexicaanse telefoon, reisjes, bezoek aan pretparken, retour vliegticket naar Mexico, uiteten, stappen, verblijf, etc.
*Exclusief: Eventuele Nederlandse telefoonabonnement kosten, reis- en zorgverzekering.

Reisverzekering
Ik heb een doorlopende reisverzekering en hier betaal ik €4 per maand voor. Met deze reisverzekering worden ziekenhuiskosten gedekt die niet door de Nederlandse borgverzekering wordt gedekt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een behandeling in het buitenland duurder is dan in Nederland, dit verschil wordt niet uitgekeerd door de Nederlandse zorgverzekering, maar wel door de reisverzekering. Daarnaast worden kosten gedekt zoals kapotte spullen en diefstal. Ik heb er voor gekozen om een wereldwijde dekking af te sluiten, je kunt ook kiezen voor een Europese dekking.

Ben je benieuwd geworden naar mijn persoonlijke reisverhaal? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *