Rome

Met deze drie tips ga je echt van het gebaande pad in Rome

Rome is een fantastische stad voor een mooie citytrip of een langer verblijf. Iedere reisgids zal je vrijwel dezelfde aanbevelingen doen: ga naar de Sint-Pieter, bezoek het Colosseum, bewonder het Pantheon en doe een wens in de Trevifontein. En die reisgidsen hebben daar gelijk in, want het zijn stuk voor stuk adembenemende bezienswaardigheden. Het probleem is dat er met jou nog honderden, zo niet duizenden mensen op hetzelfde moment van deze attracties willen genieten. Als jij de kriebels krijgt van alleen al het idee om vroeg in de rij te moeten gaan staan om een glimp van de Sixtijnse kapel op te kunnen vangen, dan hebben we hier drie tips voor minder bekende hightlights die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn als je in Rome bent.

Tip 1: Bezoek de Piramide van Cestius
De 36 meter hoge Piramide van Cestius is naar men aanneemt vlak voor het begin van onze jaartelling gebouwd. Er is weinig bekend over Cestius en zijn graf in de piramide is al lang geleden leeggeroofd. Het graf is inmiddels gerestaureerd, maar alleen met toestemming te bezoeken. De piramide is gebouwd in een periode waarin de Romeinen geobsedeerd waren door de Egyptische beschaving. Voorbeelden hiervan vind je door de hele stad, zoals de obelisken op Piazza del Popolo en Piazza di Montecorio. Er waren meer piramides in Rome, maar de piramide van Cestius is de enige die nog is overgebleven. Dat komt waarschijnlijk doordat hij in de derde eeuw na Christus werd opgenomen in de stadsmuren van keizer Aurelius. Je kunt de piramide makkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Neem tramlijn 3 of 8 naar Porta San Paolo, metrolijn MEB of MEB1 naar de halte Piramide of de trein naar Porta San Paolo of het iets verderop gelegen station Roma Ostiense.

Tip 2: Volg de Via Appia Antica
De Via Appia Antica is wellicht de beroemdste weg in Europa. Deze oude weg werd al in de vierde eeuw voor Christus aangelegd om de Romeinse troepen sneller te kunnen verplaatsen. Daarmee is de Via Appia Antica ouder dan de meeste bewaard gebleven bezienswaardigheden in Rome. Zou je de originele route helemaal afleggen, dan eindig je in de havenstad Brindisi in het zuidoosten van Italië. De weg is vernoemd naar zijn geestelijke vader, de toenmalige bestuurder Appius Claudius Caecus. Op zondag is de Via Appia Antica afgesloten voor privévoertuigen en daardoor de beste dag om hier te lopen of te fietsen. Zorg wel dat je de oude weg volgt en niet de “nieuwe” Via Appia, die in de negentiende eeuw werd aangelegd. Onderweg kom je allemaal fantastische bezienswaardigheden tegen, zoals de ruines van het Circus Maxentius en talloze kerken, villa’s en Romeinse baden. Daarnaast kom je ook de catacomben van Rome tegen, de laatste tip die we voor je hebben.

Tip 3: Daal af in de Catacomben van Sint-Calixtus
Omdat het verboden was om lichamen binnen de stadsmuren van Rome te begraven, werden er tunnels in het zachte tufsteen uitgegraven. Deze werden vanaf de tweede eeuw na Christus door de Christenen gebruikt om hun doden in te begraven. De latere paus Callixtus I zorgde voor uitbreiding van de catacomben en op die manier werd zijn naam hieraan verbonden. Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk, werden de christelijke begraaftradities anders en werden de catacomben niet meer gebruikt. Overigens zijn er veel meer catacomben in Rome te vinden (minimaal veertig), waar ook heidenen en Joden in begraven zijn. De Catacomben van Sint-Calixtus werden in 1854 ontdekt. Er werden acht bisschoppen en negen pausen in begraven. Je kunt deze catacomben van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur bezoeken, behalve op woensdag. Neem vanuit de stad bus 118 en stap uit bij Catacombe San Callisto. Je ziet dan gelijk een stuk van de Via Appia Antica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *