Voorbereidingen half jaar backpacken

Voorbereiding half jaar backpacken

Een paar weken terug maakte ik al bekend dat ik zes maanden ga backpacken. En ik kan je vertellen: ik heb er ontzettend veel zin in! Nog negen weken en dan zit ik in het vliegtuig en ‘mag’ ik oud en nieuw in Cairns vieren. Hoe tof is dat?! Aangezien het nu aftellen wordt, wordt het ook tijd om te beginnen met de voorbereiding. Dus het is tijd om een paklijst te maken, een overzicht met spullen die ik nog moet aanschaffen en na moet gaan denken wat ik allemaal wil gaan zien.

Mijn reis start in Cairns, Australië. Dan heb ik zes weken de tijd om naar Melbourne te reizen. Hoe ik dat ga doen weet ik nog niet zo goed, ik denk dat ik dat ga beslissen als ik oud en nieuw heb overleefd. O ja, ik kom trouwens op 31 december om 09:00 uur aan. Na tussenstops in de diverse steden die ik tegen ga komen en de vele stranden, vlieg ik vanaf Melbourne naar Auckland. Daar ga ik samen met mijn vriend een camper huren en vier weken door Nieuw-Zeeland reizen. We beginnen in het Noordereiland en eindigen in Christchurch, het Zuidereiland. Daarna is het weer tijd om alleen verder te gaan en vervolgt mijn reis naar Bangkok. Daar start mijn rondreis door Zuid-Oost Azië en ga ik via Thailand naar Laos, Vietnam en Cambodja. Uiteindelijk zal ik weer in Thailand terugkomen, om in het zuiden de mooie bountystranden te bezoeken.

In het begin twijfelde ik heel erg of ik mijn vliegtickets al vast wilde zetten, uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om dit te gaan doen. Dit geeft mij toch wat vastigheid en hoef ik mij ook geen zorgen meer te maken over die grote kostenpost. Dat betekent natuurlijk niet dat kleine binnenlandse vluchtjes taboe zijn. Hoe ik over land ga reizen in Australië en Zuid-Oost Azië is voor mij nog onbekend. Misschien heb jij nog leuke tips? Laat het mij dan weten!

Verminderen van vaste lasten
Net gaf ik al aan dat ik ook dingen moet gaan regelen. Dat betekent ook abonnementen opzeggen, verzekeringen aanpassen en vaste lasten minimaliseren. Het meeste heb ik al wel geregeld gelukkig, dus ik kan me nu gaan richten op de spullen die ik nog nodig heb. Ik kwam er ook achter dat ik mijn reisverzekering kon omzetten naar 180 dagen, hier betaalde ik een euro meer voor per maand. Vaak bieden reisorganisaties ook reisverzekeringen voor lange periodes aan, maar dit is dus absoluut niet het goedkoopste. Wil jij ook voor een langere tijd gaan reizen? Dan heb ik nog een handige tip, houd eens een maand bij wat jou vaste lasten zijn en schrijf dit voor jezelf op. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht welke vaste lasten je kunt gaan schrappen en welke je wellicht kunt aanpassen naar een lager bedrag. Zo zag ik bijvoorbeeld dat ik nog een inboedelverzekering had lopen, maar dat was niet meer nodig, omdat ik mijn studentenkamer al had opgezegd.

Maken van een paklijst
Het klinkt heel cliché, maar ik vind het echt super handig. Mijn vrienden en vriendinnen kennen mij als een enorme chaoot en warhoofd eerste klas. Dus ik HOU van lijstjes. Het zou je maar gebeuren, sta je op het vliegveld zonder je paspoort. Binnenkort komt mijn paklijst ook online, zodat jij er misschien ook wel wat aan hebt! Ik heb zelf ook een beetje rondgekeken op internet, maar ik vind dat er vaak veel poes-pas aan is toegevoegd wat je als backpacker echt niet kunt meenemen. Het moet immers allemaal meegenomen worden op de rug. Daarnaast is de algemene backpackerstip: organiseer je backpack. Maak setjes, zodat je niet constant de hele tas overhoop hoeft te halen. Mijn backpack kan ik ook aan de voorkant openmaken, dus dat is ideaal als toch weer dat ene t-shirt onderop ligt. 😉 Ik rol ook vaak mijn kleding op en vouw dit in mijn sokken, hierdoor gebruik je je ruimte echt optimaal.

Reisgidsen
Naast dat het heerlijk is om reisgidsen door te spitten en prachtige plaatjes te kijken, is dit boek ook ontzettend handig. Ik heb een pakket gekocht, waarbij ik toegang kreeg tot drie reisgidsen die ik op de iPad kan zetten. Dit scheelt ten eerste veel kilo’s, maar ook veel ruimte. Dus ik kijk er al enorm naar uit om in het vliegtuig te gaan wegzwijmelen, met in het achterhoofd dat ik die foto’s straks ook zelf mag maken.

Financieel
Een half jaar backpacken neemt ook uiteraard kosten met zich mee. Ik heb voorafgaand aan mijn reis veel gewerk, zodat ik hopelijk tijdens de reis niet meer hoef te werken. Daarnaast kom je zonder creditcard ook niet ver, aangezien er vaak naar een voorschot wordt gevraagd. Dus die heb ik ook maar even optijd aangevraagd. Nog een handige tip: vergeet jouw bankpas niet op internationale toegang te zetten. Ik heb van te voren en begroting gemaakt, waarin ik een verwacht dagbudget heb gebruikt keer het aantal dagen dat ik in dat land ben. Daarnaast heb ik nog een extra buffer, mocht er onverhoopt iets gebeuren. Mijn dagbudget voor Australië is €55 euro, voor Nieuw-Zeeland €50 en voor Zuid-Oost Azië €25.

Praktisch
Naast het feit dat ik het belangrijk vindt om een duidelijk beeld te hebben van het financiële gedeelte, ga ik ook een internationaal rijbewijs aanvragen en heb ik uitgebreid gekeken of ik visa’s moest aanvragen en welke vaccinaties ik nodig heb. Begin daar ook op tijd mee, want sommige vaccinaties moet je herhalen, zodat de geldigheid betrouwbaar blijft. Ik heb zelf drie maanden van te voren naar de reiskliniek gebeld. Ik heb een overzichtje gemaakt van de vaccinaties, malaria en visa. Voor de duidlijkheid, dit is puur informatief in niet leidend voor definitieve richtlijnen. Check dus altijd voor jezelf even of het klopt en of dit ook voor jouw reis geldt.

Vaccinatie* Malaria* Visum**
Australië In principe niet, aangeraden: Knokkelkoorts en Gele koorts  Nee Bij toeristisch verblijf van korter dan drie maanden een toeristen visum. Het is niet toegestaan om met een toeristenvisum te gaan werken in Australië. Wil je langer blijven en werken? Vraag dan een Working Holiday Visum aan.
Nieuw-Zeeland  Nee  Nee Bij toeristisch verblijf van korter dan drie maanden niet. Het is niet toegestaan om met een toeristenvisum te gaan werken in Australië. Wil je langer blijven en werken? Check dan eerst goed de eisen en voorwaarden.
Thailand DTP, BMR, Hepatitus A. Eventueel Rabiës, Gele koorts en Hepatitus B.* In sommige delen van het land is Malaria, plus anti-muggen middelen zijn nodig, zoals DEET en geïmprigneerde muggennetten. Ja, vaak Visum On Arrival. Check goed de voorwaarden op de website voor visa voor Thailand.
Laos DTP, BMR, Hepatitus A. Eventueel Rabies, Buiktyfus, Knokkelkoorts, Gele koorts en Hepatitus B.* In sommige delen van het land is Malaria, plus anti-muggen middelen zijn nodig, zoals DEET en geïmprigneerde muggennetten  Ja, vaak Visum On Arrival. Check goed de voorwaarden op de website voor visa voor Laos.
Vietnam DTP, BMR, Hepatitus A. Eventueel Rabies, Buiktyfus, Knokkelkoorts, Gele koorts en Hepatitus B.* In sommige delen van het land is Malaria, plus anti-muggen middelen zijn nodig, zoals DEET en geïmprigneerde muggennetten  Ja. vaak moet je van te voren al een authorisatie aanvragen voor een Visum on Arrival. Check goed de voorwaarden op de website voor visa voor Vietnam.
Cambodja DTP, BMR, Hepatitus A. Eventueel Rabies, Buiktyfus, Knokkelkoorts, Gele koorts en Hepatitus B.* In sommige delen van het land is Malaria, plus anti-muggen middelen zijn nodig, zoals DEET en geïmprigneerde muggennetten  Ja, vaak Visum On Arrival. Check goed de voorwaarden op de website voor visa voor Cambodja.

* Let op: Dit is een globaal informatief overzicht, dit kan dus gedurende de tijd veranderen en staat dus ook niet garant voor definitieve richtlijnen! Daarnaast is er soms sprake van persoonlijke eisen, dus check altijd voor jezelf wat je nodig hebt!
** Let op: Vaak is de eis dat een paspoort nog minimal zes maanden geldig is, dus kijk hier eventjes goed na voor vertrek. Daarnaast willen een aantal landen pasfoto’s van je hebben, neem dit dus mee uit Nederland!

Na dit alles te hebben geregeld is het tijd om te gaan aftellen en echt te gaan genieten! Ik heb er echt ontzettend veel zin in en natuurlijk ga ik mijn reisavonturen delen. Dus houdt deze deze site goed in de gaten voor alle reisverhalen, tips en foto’s! Heb jij nog tips over voorbereiden en/of bestemmingen die ik echt moet zien? Laat het me dan weten :).

Liefs, Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *